Merkontwikkeling. Je hebt er vast veel over gehoord, maar er zijn zeker nog meer vragen. Tijd voor wat antwoorden op de ‘Waarom’ vraag.

Waarom een merkworkshop in plaats van merkontwikkeling uitbesteden?
Nou, heel eenvoudig: met een merkworkshop ben jij optimaal betrokken bij jouw eigen merkontwikkeling. Jij weet het meest van jouw merk, jouw doelgroep en jouw markt. Dus, jij bent de beste ontwikkelaar van jouw eigen merk, toch?
Zonder kennis van merkontwikkeling of talent voor creatieve processen kan ‘zelf doen’ wel voelen als een hele uitdaging. Daarom is je merkontwikkeling uitbesteden aan een merk- of marketingbureau helemaal niet zo gek. Zij weten als geen ander hoe merkontwikkeling werkt. Zo is Puur Merk ook ontstaan: als dienst van Studio Anders.
Toch zie ik dat bepaalde merk-eigenaren het anders willen. Meer betrokkenheid bij hun merk, hun doelgroep en meer zicht op hun markt. Met zo’n focus kun jij de concurrent voor zijn… of zelfs achter je laten. Maar, zelf doen kan een pittige puzzel zijn.
Juist op dat stuk loods ik je door merk-vaarwater. We stippelen samen jouw route naar je doelgroep uit en bepalen hoe dat er uit moet gaan zien. Het maakt de connectie met jouw merk en jouw doelgroep rijker en effectiever.
Dus, ook zonder ervaring met merkontwikkeling, zorg ik dat je snel op koers bent. Laten we samen vaart maken met één van de Puur Merk Oplossingen.
Waarom is merkontwikkeling interessant voor alle bedrijven?
“Merkontwikkeling is voor grote bedrijven.” Dat wordt veel geroepen, maar het klopt slechts voor een deel. Ook kleine bedrijven en organisaties hebben baat bij merkontwikkeling. Het gaat dus bij merkontwikkeling nooit om de omvang, maar over de impact die het merk kan maken en de plek die het inneemt in de markt.
Als Nike een hotel zou openen, kunnen we ons voorstellen wat we kunnen verwachten. De basisprinciepen van het merk zouden namelijk zichtbaar en herkenbaar zijn. Maar als het Hyatt, Marriott of Hilton schoenen zouden gaan maken, hoe zouden die er dan uit zien? En wat zou het herkenbare verschil zijn? Ze zijn zo vergelijkbaar dat het lastig wordt er een verwachting bij te bedenken. In die zin zijn het dus eigenlijk geen merken zoals Nike. Het is afhankelijk van aspecten zoals vraag, aanbod, plaats en doelgroep. (Seth Godin, auteur en .com ondernemer).
Toch zorgt merkontwikkeling voor consistentie. Intern vastleggen van waarden, geschiedenis, princiepen en kwaliteitseisen, zorgen voor het bewaken van het unieke van dat bedrijf. De herkenning door de markt en doelgroep.
Ben je uniek in jouw markt, heb je vrijwel geen concurrentie of ben je gericht op een beperkte omgeving, dan is merkontwikkeling misschien niet meteen nodig. Maar alleen als je succesvol bent in wat je doet. Tot je doelgroep ergens anders kan vinden wat ze voorheen bij jou haalden. Dan wordt het een lastig verhaal. Wees dus scherp en kies tijdig voor de ontwikkeling van jouw merk.
Waarom Puur Merk?
Mijn naam is Carlo en ik vertel je graag over het ontstaan van Puur Merk.
Al heel jong wist ik dat ik iets met beeld wilde gaan doen. Ik tekende mij suf en al snel was de route naar de Kunstacademie gevonden. Na mijn studie had ik het geluk voor bekende merken te mogen werken. En fantastische reis waarbij betrekken van de doelgroep bij een merk de rode draad was.
De vraag ‘waarom’ ik doe wat ik doe is dus eenvoudig: ik wordt blij als mensen op positieve manier in beweging komen door mijn werk.
Puur Merk is daar een logisch gevolg van. Ik richt mij puur op merkontwikkeling en de positieve impact die we samen kunnen maken op jouw doelgroep. Daarom: Puur Merk.

Waarom zijn bekende merken niet begonnen met merkontwikkeling?
Enkele bekende merken zijn gegroeid vanuit een specifiek idee, iets unieks. Veel van die merken kwamen met iets nieuws, iets dat er nog niet was of een baanbrekende innovatie. Het duurde dan ook jaren en heel veel moeite voordat het merk wereldwijd bekend was.
Het mooie is dat die merken wel degelijk merkontwikkeling hebben toegepast. Met name bij het besef iets unieks in handen te hebben, maar dat anderen de inhaalrace al hadden ingezet. Dan is een voorsprong nemen en afstand vergroten heel belangrijk. Hadden ze dat niet goed aangepakt, dan had het merk niet meer bestaan.
Al deze merken hebben enkele overeenkomstige facetten: ze geloofden in hun product, hadden een helder beeld van de plek van hun merk in de wereld en de impact die ze wilde maken op hun doelgroep. En dat zijn ook de belangrijkste elementen van merkontwikkeling.
Waarom zou ik beginnen aan merkontwikkeling?
Een sterk merk trekt niet alleen klanten aan, het zorgt ervoor dat de doelgroep jouw koers kan volgen. Het spreekt jouw visie en waarden uit en zegt iets over jouw onderneming, dienst of product. Een merk is dus niet je logo of een verkoopverhaaltje, het is hoe de doelgroep en de markt jouw merk ervaart en waardeert.
De weergave van het imago dat door de doelgroep en de markt als onderscheidend en herkenbaar wordt gezien, dat is het merk.

Waarom is een logo niet genoeg?
Met een mooi ontworpen logo is niks mis. Maar, ondanks dat we vaak anders denken, is een logo niet hetzelfde als een merk. Je kunt het zien als een visueel onderdeel van de gehele Merk Identiteit. Het logo is een symbool dat het merk representeert.
Een merk is gericht op een bepaald gevoel, een status, een waarde, een denkrichting, een filosofie… kortom, een merk vertelt iets over hoe jouw doelgroep en de markt jouw product of dienst ervaart, erover denkt en voelt.
Een veelvoorkomende metafoor is: ‘een merk is net als een mens’. En dat is denk ik ook zo. Een voorbeeldje:
Een logo kun je vergelijken met kleding. Een maatpak zegt iets over status, misschien zelfs jouw functie binnen een bedrijf. Maar het zegt niks over wie jij bent en waarom mensen graag voor jou werken. En zelfs als je eruit springt met paars haar en expressieve kleding, verltelt het niets over wie jij bent. Jouw imago wordt bepaald door wat anderen van je weten, hoe ze jou ervaren en wat ze over jou vertellen. Dat trekt gelijkgestemden, geïnteresseerden of geïnspireerde mensen aan. Jouw doelgroep. Daarom is een logo geen merk.
Waarom kun je een merk niet beter met AI ontwikkelen?
Het lijkt in het jaar 2023 compleet te exploderen: Artificiële Intelligentie (AI). En het is zeker een nieuwe ontwikkeling in de manier waarop wij content creëren en onze kennis verder uitbreiden. Bij het ontwikkelen van merken is dat niet anders. Het maakt veel processen een stuk efficiënter. Dat zou betekenen dat we juist voor andere dingen meer tijd en energie kunnen vrijmaken. Maar, voordat de slingers uit gaan en de handjes in de lucht, wil ik het een tikkie nuanceren.
Er is namelijk ook de keerzijde aan de AI ontwikkeling. Veel processen zijn (nog) niet door AI echt uniek te genereren, al lijkt het wel zo. Dat zorgt voor repeterende of gelijkende resultaten. En juist bij merkontwikkeling willen we onderscheidend zijn van de andere spelers in onze markt. Dat vraagt om maatwerk.
Ik geloof dus dat in de toekomst van merkontwikkeling Artificiële Intelligentie een grote rol gaat spelen. Maar zonder menselijke interacties verwacht ik dat er met name kopies ontstaan van wat elders met AI is ontwikkeld. De keuze is dus aan jou: laat je jouw merk genereren door een robot, of maak je het uniek met menselijke creativiteit en vernuft.

Waarom in de regio Arnhem-Nijmegen en ver daarbuiten?
Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Ik reis graag af naar locaties waar ondernemers mijn toegevoegde creatieve inbreng kunnen gebruiken. Maar mijn thuishaven ligt in de regio Arnhem-Nijmegen. Als Nijmegenaar werk ik dan ook graag met lokale bedrijven en organisaties. Ik ken de regio goed en dat is in veel opzichten handig. Het stukje ‘ver daarbuiten’ komt voort uit de lange periode dat ik in Rotterdam en Amsterdam werkte voor internationale merken. Zo ben ik bekend met vele culturen, ook over de regiogrens… al klopt mijn hart in de regio Arnhem-Nijmegen.
Waarom Studio Anders
Puur Merk is een dienst van Studio Anders. In dit netwerkbureau werkt ik met een brede groep specialisten in zowel media creatie, marketing en communicatie. Hierdoor kunnen we elk merk een professioneel pakket middelen aanbieden.
