Route: ThuishavenMerkontwikkelingZet koers naar een impactvolle Merkvisie

In een snel veranderende wereld met veel uitdagingen, is het ontwikkelen en/of versterken van je merk essentieel voor succes. Maar waar begin je? Er zijn veel vragen over de betekenis en doel van een Merkvisie, of kortweg ‘Visie’. Heb je die wel nodig? Wat moet het beschrijven? Is het allemaal niet te veel van het goede of te vaag? Terechte vragen waar ik zo goed mogelijk op zal antwoorden.

Voordat je verder leest, even dit:

Als je het woord ‘ondernemingen’ leest, mag je dat vervangen met: organisaties, clubs, verenigingen, artiesten, platforms, online shops of alles wat je kunt bedenken in die lijn. En waar je ‘doelgroep’ leest, mag je het woord ook vervangen met: klanten, cliënten, leden, fans of geïnteresseerden. Zo probeer ik het een beetje leesbaar te houden 😉

Met de Merkvisie op naar Succes

Je wil met je merk de markt op en de juiste doelgroep aanspreken. En elke doelgroep heeft weer eigen verwachtingen, wensen en een eigen cultuur. Om jouw merk daar goed bij aan te laten sluiten, is het goed om te starten met de Visie van je merk. Kort uitgelegd is dat jouw vergezicht, het uiteindelijke doel waar je naartoe navigeert, de stip op de horizon. Het beschrijft dus niet letterlijk jouw dienst of product, maar eerder wat je ermee wil bereiken. De kans is groot dat jouw doelgroep deze Visie deelt en daarmee jouw merk zal versterken en ondersteunen.

Het ontwikkelen van een heldere Merkvisie gaat dus veel verder dan een verhaaltje. In de Visie zijn de waarden van je merk verankerd. Je bepaalt daarmee niet alleen de interne koers, maar ook hoe de doelgroep zich aangetrokken voelt en zich verbindt aan het grotere doel van het merk. De Merkvisie sluit daarmee aan bij de overtuigingen en cultuur van die doelgroep.

Het heeft dus geen zin om in je visie te vast te leggen dat jouw merk de grootste in de markt moet worden door bijvoorbeeld het bieden van de laagste prijzen. Dat is alles behalve inspirerend voor je doelgroep en het motiveert niet echt om je aan het merk te verbinden. Draai het dus om. Stel jezelf de vraag zoals: ‘Waarom zal de doelgroep zich identificeren met mijn merk?’ of ‘Waarom zal de doelgroep meer waarde hechten aan mijn merk dan die van de concurrent?’ of ‘Waarom maakt mijn merk het verschil voor de doelgroep?’

Je merkt het al: de bekende ‘Waarom’ vraag. Meer daarover is te vinden in de Golden Circle van Simon Sinek, al is deze vraag ook terug te vinden in vele andere merk modellen en methoden.

100% slaafvrije chocolade. Niet alleen ònze chocolade, maar àlle chocolade wereldwijd.”

Tony’s Chocolonely

3 Beginselen van de Merkvisie:

Om snel aan de slag te kunnen met een Impactvolle Merkvisie, kun je de volgende drie beginselen als startpunt nemen. Hiermee bepaal je de koerst van de verdere ontwikkeling van jouw merk.

1. Heldere Kernwaarden

Identificeer de belangrijkste overtuigingen en doelen die de basis van je merk vormen. Dit wordt jouw stip aan de horizon, het grote doel van jouw merk. Te veel maakt het voor jou en je doelgroep al snel te vaag.

2. Inspirerend

Probeer te inspireren met jouw Merkvisie. Dus: waar wil je dat jouw merk en je doelgroep naar streven. Het mag concreet en haalbaar zijn, maar ook een droom die in de toekomst haalbaar zou kunnen zijn, kan behoren tot de visie van jouw merk. Winst maken is geen inspiratie voor jouw doelgroep, ook al is dat vaak het doel van ondernemen.

3. Onderscheidend

Wat onderscheidt jouw merk van andere merken? De waarde van je merk wordt groter als jouw doel tot de verbeelding spreekt bij de doelgroep. Maar, als deze hetzelfde of vergelijkbaar is met de concurrent, dan wordt het onderscheidend vermogen al lastig. Je mag dus best een opvallend en misschien zelfs licht utopisch doel beschrijven in jouw visie.

“De transitie naar elektrisch rijden versnellen door vrijheid te geven aan elektrische rijders.”

Fastned

3 Stappen naar een Sterke Merkvisie:

Leuk die grondbeginselen, maar laten we deze wat concreter maken. Op die manier weet je beter een strategie te bepalen om tot de Merkvisie te komen. Hieronder drie stappen voor een consistente en impactvolle Merkstrategie.

1. Grondige Zelfanalyse

Onderzoek je bedrijf, product of dienst eerst grondig. Begrijp de oorsprong, motivatie en doelen en schrijf deze op. Deze gaan dienen als de basis voor jouw Merkvisie.

2. Inzicht in jouw Doelgroep

Leer jouw doelgroep eerst goed kennen en begrijp waar hun behoeften en waarden liggen. Jouw merkvisie moet naadloos aansluiten bij wat zij belangrijk vinden.

3. Consistente Communicatie

Breng jouw Merkvisie tot leven op alle geschikte on- en offline kanalen. Daar waar jouw doelgroep actief is. Denk dan aan de eigen website, sociale media en natuurlijk de persoonlijke klantinteracties. Consistente communicatie versterkt jouw merkimago.

Beschrijf de Merkvisie in een kort statement

Maak een kort statement, gebaseerd op alle beginselen en stappen die je beschreven hebt. In dit statement beschrijf je het grote einddoel van je merk op zo’n manier dat het de doelgroep inspireert. Het moet daarnaast realistisch genoeg zijn dat de doelgroep bereid is met het merk richting dat einddoel te navigeren. Je wil de doelgroep dus aan boord krijgen. In de gekleurde vlakken heb ik enkele statements geplaatst waarin bekende merken hun Merkvisie hebben vastgelegd.

“Een wereld met kristalheldere wateren, waar plastic vervuiling verleden tijd is en iedereen op de wereld toegang heeft tot veilig drinkwater.

Dopper

Dus…

Voor ondernemers die hun merk willen versterken of een nieuw merk willen lanceren, werkt een duidelijke Merkvisie dus als een kompas naar succes. Het vertegenwoordigt de diepere doelen en waarden die aan de grondslag liggen van jouw onderneming. Het zorgt voor een consistente identiteit die jouw ideale doelgroep aantrekt en daarmee loyaliteit opbouwt. Door jouw Merkvisie te koesteren en te delen, wordt jouw Merk op koers gehouden in een competitieve markt.

Of je nu een ervaren ondernemer bent of een start-up, een Sterke Merkvisie is de stevige en betrouwbare basis die jouw Merk ondersteunt. Met een duidelijk vastgestelde Merkvisie kunt je dus niet alleen jouw onderneming sturen, maar ook een diepe connectie maken met de doelgroep en de concurrentie een stap voor zijn.

Zijn we er dan?

We zijn met de Mervisie een heel eind op weg, maar we zijn er nog niet. Nadat je Mervisie vastgesteld is, wordt het tijd om te bepalen hoe je dat ‘grotere doel’ denkt te gaan bereiken. Om je Visie haalbaar te maken, heb je dus een plan nodig, een routekaart om koers te zetten en koers te houden richting jouw Merkvisie. Dit beschrijf je in de Merkmissie, of kortweg ‘Missie’. Hierover volgt binnenkort een artikel.


Publicatie:

Categorie:

Tags:

Auteur:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *