Route: ThuishavenMerkontwikkelingEen merk is iets voor grote ondernemingen

Veel ondernemers zeggen dat Merkontwikkeling alleen is weggelegd is voor grote merken. Dus, het zou geen of weinig effect hebben voor kleinere ondernemingen. Om erachter te komen in hoeverre Merkontwikkeling effect heeft op grote of kleine ondernemingen, ben ik op onderzoek uitgegaan.

Nu mag je gerust twijfels hebben bij het nut en belang van Merkontwikkeling. Maar, het zou jammer zijn als jouw concurrent die twijfel niet heeft en alvast begonnen is met het ontwikkelen van hun sterke merk. Daarmee zou zomaar een afstand in de markt gecreëerd kunnen worden. En dat wil je denk ik niet. Om je een idee te geven hoe Merkontwikkeling werkt, heb ik hieronder wat zaken voor jou op een rij gezet. Doe er dus je voordeel mee!

Voordat je verder leest, even dit:

Als je het woord ‘ondernemingen’ leest, mag je dat vervangen met: organisaties, clubs, verenigingen, artiesten, platforms, online shops of alles wat je kunt bedenken in die lijn. En waar je ‘doelgroep’ leest, mag je het woord ook vervangen met: klanten, cliënten, leden, fans of geïnteresseerden. Zo probeer ik het een beetje leesbaar te houden 😉

Merkontwikkeling is niet voor kleine ondernemingen, toch?

Nu hoor ik veel ondernemers hardop denken: ‘Zo’n Merkontwikkeling met strategie, identiteit en doelgroepen… dat is toch niet nodig voor kleine ondernemingen, toch?!’ Maar als we de verschillende onderzoeken moeten geloven, heeft het Merkontwikkeling niet veel te maken met de omvang van de onderneming.

Dus ja: Merkontwikkeling is zeker ook belangrijk voor kleine ondernemingen. Eigenlijk kan het voor kleine ondernemingen nog belangrijker zijn, omdat het ingezet kan worden als een krachtig hulpmiddel om daarmee te onderscheiden van de concurentie en om een positieve indruk achter te laten bij potentiële klanten. Juist bij kleine merken is de verbintenis met de doelgroep vaak veel persoonlijker en effectiever dan bij grote merken.

7 redenen voor Merkontwikkeling voor kleine ondernemingen

1. Herkenbaarheid en Onderscheid:

Een sterk merk zorgt ervoor dat je onderneming herkend wordt tussen je concurrenten. Het helpt onderscheiden door een duidelijke identiteit die herkend wordt door jouw doelgroep.

2. Vertrouwen en Betrouwbaarheid:

Jouw merk moet professionaliteit en betrouwbaarheid uitstralen. Voor kleine bedrijven kan vertrouwen opbouwen van groot belang zijn om nieuwe klanten te winnen en bestaande klanten te behouden.

3. Loyaliteit:

Door loyaliteit op te bouwen zal de doelgroep zich sneller emotioneel verbonden voelen als ze vertrouwen hebben en jouw inspanningen en service waarderen. Dit leidt tot herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame.

4. Concurrentievoordeel:

Met name voor producten binnen een verzadigde markt kan een goed doordacht merk je een concurrentievoordeel geven. Het laat zien waarom jouw producten of diensten anders en beter zijn dan die van anderen. Daarnaast zal de cultuur, uitstraling en ’tone-of-voice’ een doorslaggevende rol spelen.

5. Consistente Communicatie:

Een goede Merkstrategie biedt een kader voor consistente communicatie. Dit is vooral belangrijk voor kleine ondernemingen, omdat het helpt om een uniforme boodschap en beeld naar buiten te brengen.

6. Waardecreatie:

Een goed opgebouwd merk kan waarde creëren voor je bedrijf. Het maakt je onderneming aantrekkelijker voor investeerders en potentiële partners.

7. Groeimogelijkheden:

Terwijl je bedrijf groeit, kan een Sterk Merk je helpen om nieuwe markten te betreden en nieuwe producten of diensten te introduceren. Je hebt al een solide basis van vertrouwen en erkenning.

Hoewel Merkontwikkeling belangrijk is voor bedrijven van elk formaat, kunnen de voordelen voor kleine ondernemingen van onschatbare waarde zijn. Vaak kunnen kleine merken met beperkte middelen concurreren met de grotere merken. De kosten en risico’s zijn daarmee dus vele malen kleiner, net als de flexibiliteit om middelen in te zetten of juist tijdelijk te stoppen met energie steken in zichtbaarheid. Veel werkzaamheden kunnen gedaan worden door de eigenaar zelf of enkele medewerkers. Hierdoor wordt in een vroeg stadium ervaring opgedaan en kan het effect snel gemeten worden. Door te investeren in Merkontwikkeling kunnen juist ook kleine bedrijven een krachtige basis leggen voor toekomstige groei en succes.

Is een mooi logo niet genoeg dan?

Natuurlijk! Dat is wat je doelgroep als eerste herinnert, een mooi logo. Toch? Of is het iets complexer dan dat? Verschillende internationale studies onderzoeken het belang en effect van Merkontwikkeling en de visuele presentatie naar de doelgroep. Van die visuele presentatie is het logo inderdaad de meest bekende vorm. Het blijkt echter dat een krachtig merk verder gaat dan het logo.

Een merk bevat iets dat de doelgroep aantrekkelijk vind, wat verder gaat dan dat logo. Het omvat het gehele DNA van je onderneming, van de kernwaarden en missie tot de emoties en percepties die het bij je doelgroep opwekt. In de Merkstrategie wek je een gevoel van verbinding en vertrouwen op, wat resulteert in langdurige relaties met jouw doelgroep. En dat is wat iedere ondernemer wil: een merk met impact en potentieel succes in de markt.

Onderscheid, Consistentie en Impact

Natuurlijk denken we als eerste aan een logo bij het starten van een nieuw merk. Logisch, want dat zien we ook als eerste bij de concurent. Maar een logo is, hoe aantrekkelijk ook, niet voldoende voor een sterk merk. Het draait om onderscheid in de markt, consistentie in visuele elementen en impact van de communicatie. Zo’n mooi ontworpen logo is dus een heel klein onderdeel van de gehele strategie.

Het onderzoek van David A. Aaker aan de University of California (Berkeley) geeft inzicht in de essentie en impact van Merkontwikkeling. Het onderzoek, beschreven in het boek ‘Building Strong Brands’, belicht het belang van een goed doordachte Merkidentiteit bij het vormgeven van succesvolle ondernemingen en het opbouwen van duurzame relaties met de doelgroep. Daarbij is gekeken naar verschillende soorten merken, zowel groot als klein.

Uit Aaker’s onderzoek blijkt dat merken niet beperkt zijn tot alleen visuele elementen, zoals een logo, maar eerder een holistische representatie geeft van de cultuur en waarden binnen het eigen merk. De identiteit van een merk, vastgelegd in kernwaarden en een heldere missie, creëert de gevoelsmatige verbinding met de doelgroep en stimuleert daardoor hun loyaliteit met het merk. Dit is van belang om het merk te laten groeien. Het effect dat de doelgroep creëert door het delen van ervaringen met anderen, weegt zwaarder dan alleen de inzet van communicatie en marketing. Deze persoonlijke ambasadeurs werken dus als wind in de zeilen bij de ontwikkeling en groei van het merk.

Ken je de doelgroep dus goed, dan heb je meer grip op je eigen Merkontwikkeling. De merkstrategie en identiteit legt daarmee de nadruk op de manier waarop de merkconsistentie en -differentiatie ingezet moet worden waarmee een concurrerend voordeel gecreëerd kan worden binnen de eigen markt. Uit dit onderzoek is gebleken dat een goed doordachte Merkidentiteit verder gaat dan alleen een logo. Het vormt een solide basis voor de binding met de doelgroep, differentiatie, impact en succes.

Speelt emotie een rol bij een sterk merk?

Jazeker! Studies vanuit verschillende onderzoeken laten zien dat mensen sterker aangetrokken worden tot merken die hen emotioneel raken. Door hier rekening mee te houden bij het ontwikkelen van jouw Merkstrategie, kun je met jouw merk gevoelens oproepen of uitvergroten die passen bij de emotie van jouw doelgroep. Dit heeft een directe invloed op de loyaliteit van jouw doelgroep en hun herhaalde contacten, aankopen of hulpvraag. In die zin kun je er dus vanuit gaan dat de emotie van jouw doelgroep ook deel uitmaakt van het succes van jouw merk.

Impact op Besluitvorming

Maar, er is meer. Met een goed ontwikkeld merk kan veel meer impact op de besluitvorming van doelgroep gemaakt worden. Het gaat om een combinatie van emotie, cultuur, belofte, kwaliteit en doel op de lange termijn. Dat bouwt vertrouwen en vormt de basis voor een sterk merk. Mesnen zijn eerder geneigd om te kiezen voor een merk dat vertrouwen uitstraalt en consistent is in de marketing en communicatie. Hiermee ontstaat dus een afstand met merken of alternatieven zonder een goed doordachte Merkstrategie en Merkidentiteit. Het investeren in Merkontwikkeling zou dus effect moeten hebben op het succes, zowel op korte als langere termijn. Een sterk merk dus.

Waardecreatie en Lange Termijn Effect

Sterke merken zijn door loyaliteit, waarde en consistentie ook beter bestand tegen economische schommelingen. Als het nodig is kunnen sterke merken hun prijzen geloofwaardig aanpassen voor hun producten en diensten. Zolang de grondbeginselen, beloftes en service naar de doelgroep niet wordt aangetast. Dus, als het jouw doel is je merk voor langere tijd te behouden, succes en groei te laten plaatsvinden en het contact met de doelgroep te versterken, dan ontkom je eigenlijk niet aan een goede Merkstrategie en identiteit.

Dus…

De boodschap die uit de onderzoeken te halen zijn lijken glashelder: Merkontwikkeling werkt voor kleine en grote ondernemingen. Het uitwerken van jouw merkidentiteit gaat dieper dan slechts enkele visuele elementen. Het is een samenhangend geheel van waarden, emoties en percepties die doelgroep loyaliteit, merkwaarde, succes en groei stimuleren. Een goed ontworpen en herkenbaar logo is daarom het gevolg van een goed opgezette merkidentiteit en een inspirerende merkstrategie.

Voor meer inzichten over de kracht van Merkontwikkeling, kun je eens kijken naar Building Strong Brands en The Effects of Brand Relationship Norms on Consumer Attitudes and Behavior. Voor praktische hulp en begeleiding bij het opzetten van jouw eigen merkidentiteit, mag je Puur Merk uitdagen. We duiken dan samen in de wereld van Jouw Merk.


Publicatie:

Categorie:

Tags:

Auteur:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *