Route: ThuishavenMerkontwikkelingMerk overbodig of nodig?

Waar moet jouw product of dienst aan voldoen voordat je het zelf wil afnemen? Een lastige vraag, maar zo beslissen we dagelijks waarom we kiezen een bepaald merk. Daarbij spelen veel zaken een rol die jij als ondernemer wellicht al onderzocht hebt. Nu nog wat promotiemiddelen en dan ben je eigenlijk wel klaar…

Wacht even, een stapje terug

Dat zien we vaak. Gelijk na het opzetten van je product of dienst met volle vaart vooruit! Als je dit voor ogen hebt, dan wil ik je toch even meenemen. Even een stapje terug dus.

Je wil dat jouw klanten zien dat ze met een goed merk te maken hebben. Je straalt vertrouwen uit, alles is duidelijk en zelfs als er iets mis gaat sta jij klaar voor je klanten. Je zou het ‘Merkwaarde’ kunnen noemen. De geloofwaardigheid van wat jij te bieden hebt, vertelt iets over hoe jij over jouw eigen product of dienst denkt. Zo, dat klinkt simpel! En dat is het ook. Vandaar mijn eerste vraag: waar moet jouw product of dienst aan voldoen voordat je het zelf wil afnemen?

Ik denk dat het tot zover interessant klinkt, aangezien je nog aan het lezen bent. Maar nou komt het! Wat ik heel vaak hoor zijn uitspraken als: mijn merk is nog onbekend, mijn merk doet nog niet op grote schaal mee, ik mag mijn merk niet vergelijken met een Nike of Tesla… kortom: merkontwikkeling zou alleen weggelegd zijn voor de grote ondernemingen. Die koers zou ik graag willen wijzigen. Want merkontwikeling is belangrijk voor iedereen die iets te bieden heeft aan een ander. Of je nu bakker bent, coach of fabrikant van kartonnen dozen. Iedereen met een doelgroep mag gezien worden.

Doe het zelf omdat het kan

In de digitale wereld waarin we steeds meer zelf kunnen doen, zie ik een groeiend aantal ondernemingen die hun merk dan ook zelf ontwikkelen. En dat is op zich een prima start. Zo krijg je meer kennis en betrokkenheid met je eigen merk en een beter begrip van de eigen doelgroep… En dus, ga je op zoek naar een online logo-maker, een webhost met kant-en-klare websites en plaats je de nodige posts op alle gratis social media platforms… en dan maar wachten op succes. Kortom, doe het zoveel mogelijk zelf omdat het technisch allemaal kan. De mogelijkheden zijn eindeloos en vaak zonder enige kennis toe te passen. Go for it!

Je merk zelf ontwikkelen, maar dan sneller

Tot zover niks aan de hand zou je zeggen. Je begrijpt het al, er zit vast een addertje onder het gras. En dat klopt. Als bovenstaande als muziek in je oren klinkt en je neemt de tijd om alles te leren wat je nodig hebt om succesvol te worden, dan kan ik alleen maar enthousiast worden en je aanmoedigen. Voor iedereen die graag snelheid wil maken, maar toch voldoende regie wil houden over de eigen merkontwikkeling, zou ik willen zeggen: lees nog even door.

Merkontwikkeling is berijkbaar voor iedere ondernemer. Het is alleen de vraag wat je er voor over hebt. Grote budgetten geven de mogelijkheid om bureaus in te huren die alles uit handen nemen. Een prima keuze. Je hebt dan minder vat op de merkontwikkeling, maar het zijn professionals, dus dat komt wel goed. Moet ik ook wel zeggen, want zo werk ik al sinds 1998.

Tot ik steeds meer zag dat het ook anders kan. juist wel aansluiten op de doe-het-zelf cultuur, op zoek naar ondernemers die kwaliteit echt belangrijk vinden en hulp kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van hun merk. Dus, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en startte in 2017 de ‘Merksessies‘. eigenlijk bedoelt voor de kleine ondernemer, maar steeds meer toegepast bij grotere ondernemingen. En dus is nu de vraag: wat kan dat voor jou betekenen?

Mooi verhaal, maar nu concreet

Ik geloof erin dat jouw merk door jou gedragen moet worden. Als jij weet wat de ‘core’ van jouw merk is, dan kun je het veel beter overdragen aan je doelgroep. Dit vergroot niet alleen de merkwaarde, maar ook het vertrouwen in wat jij als ondernemer te bieden hebt. Je doet als het ware een belofte aan jouw klant.

Voor die ondernemende mensen heb ik een programma samengesteld. We doorlopen samen de belangrijkste princiepen van een goed merk. Daarna gaan we aan de slag om jouw merk ook daatwerkelijk te gaan vormgeven. Niet alleen het beschijven van de visie, de missie en de visuele stijl, ook de manier waarop jij het merk kunt presenteren. Alles komt aan bod.

Het resultaat is een merk dat door jou is opgezet. Hierdoor voelt het merk ook iets dat uit jouw koker komt. En dat vind ik belangrijk. Hoe meer jij het gevoel hebt dat jij het merk hebt vormgegeven, des te beter het is voor jouw merk.


Publicatie:

Categorie:

Tags:

Auteur:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *